U.S. Department of Labor Occupational Safety and Health Administration
Washington, D.C. 20210

Reply to the attention of:

JUL 10 206

Mr. Jonathan Snare

Morgan, Lewis, and Bockius LLP
1111 Pennsylvania Avenue, NW
Washington, DC 20020-2541

Dear Mr. Snare:

Thank you for your April 8, 2015 letter regarding the discussions held between representatives
from the Sporting Arms and Manufacturers’ Institute (SAAMI) and the Occupational Safety and
Health Administration (OSHA). This letter confirms OSHA’s recommendations regarding
labeling and safety data sheets (SDSs) for ammunition under the revised Hazard Communication
standard, 29 C.F.R. § 1910.1200 (HCS 2012).

OSHA appreciates the materials that SAAMI provided at the December 17, 2014 meeting and
the follow-up afterwards. Although OSHA does not approve labels or SDSs, we are able to
provide feedback on the labels and SDSs SAAMI provided. As we explained at the meetings,
ammunition is not an “article” as defined by § 1910.1200(c), nor is it a “consumer product” or
“hazardous substance” within the meaning of § 1910.1200(b)(5)(v). A statement on a label or
SDS that ammunition is an article would conflict with the required hazard information.

Under HCS 2012, manufacturers must classify their chemicals according to the requirements in
Appendices A and B, 29 C.F.R. § 1910.1200(d). Manufacturers must label their chemical
containers with the information required by § 1910.1200(f) and in accordance with Appendix C,
and prepare SDSs with the information required in Appendix D, 29 C.F.R. § 1910.1200(g)(2).
Under paragraph (£)(1), the following information must be provided on the chemical container:
(i) Product identifier; (ii) Signal word; (iii) Hazard statement(s); (iv) Pictogram(s); (v)
Precautionary statement(s); and (vi) Name, address, and telephone number of the chemical
manufacturer, importer, or other responsible party. The signal word, pictogram(s), and hazard
statement(s) must be provided together on the label. See § 1910.1200(£)(3).

The label on the box of ammunition that SAAMI provided already contains some of the
information required by HCS 2012, including a product identifier, a signal word, a statement
about the hazards associated with lead exposure, and the manufacturer’s name. The
manufacturer must ensure that the label contains the correct signal word for the hazards of the
chemical, the hazard statements and precautionary statements required by Appendix C, the
required pictogram(s), and the manufacturer’s address and phone number. OSHA notes that
ammunition that is classified as a Division 1.4S explosive need not include the exploding bomb
pictogram. See § 1910.1200, Appendix C.4.14.



Thank you for your interest in occupational safety and health. If you have further questions,
please feel free to contact me at (202) 693-1950.

Sincerely,

Wl

William Perry, CI
Director
Directorate of Standards and Guidance



